Снимка: Thinkstock
Храненето през бременността е от първостепенно значение. Чрез разнообразието от полезни хранителни вещества развиващото се бебе получава необходимите за развитието му елементи.
Вегетарианците смятат храненето си за правилно и здравословно. Има много факти, потвърждаващи това схващане. Но е вярно също така, че при вегетарианството съществуват някои рискове от лишаване на организма от жизненоважни хранителни вещества.
Това се случва, когато вегетарианската диета не е достатъчно разнообразна. Ако се стремите към богатство и разнообразие ежедневно, няма да имате проблем.
По време на бременността нуждата от разнообразие в храненето нараства. Ако сте бъдеща майка вегетарианка, може би бихте искали да знаете какъв точно хранителен режим би бил полезен за вас и вашето бебе.
На първо място имате нужда от достатъчно протеини, тъй като изключването на месните и млечните продукти крие рискове от загуба на тези важни хранителни вещества.
Добри източници на протеини за вегетарианци, които не са изключили млечните продукти от менюто си са прясното краве и соевото мляко. Други добри източници на протеин са пълнозърнестите храни, бобът, сиренето, тофу и киселото мляко.
Омега-3 мастните киселини могат да бъдат получени от лененото семе, орехите, тъмнозелените листни зеленчуци, шарения боб, тиквата, рапичното олио, броколите, карфиола и папаята.
Всички тези продукти са богати и на цинк, желязо, фолиева киселина, витамин D, витамин В12 и калций.
В допълнение можете да включите и яйца (ако не сте ги изключили от менюто си), портокалов сок (прясно изцеден), зърнени храни и водорасли.
Ясно е, че разнообразието от естествени непреработени хранителни вещества е от първостепенно значение за здравословното състояние както на майката, така и на бебето.
Ето един примерен хранителен режим, който е препоръчителен за всекидневното меню:
1. Четири порции варен боб или грах заради богатството им на цинк, желязо и протеини. Могат да се добавят няколко ядки и семена.
2. Четири порции, богати на калций храни, включително обезмаслено краве мляко или соево мляко, обогатено с витамин D и калций.
3. Осем до десет малки порции плодове и зеленчуци, тъй като те са изпълнени с антиоксиданти. Все пак не трябва да се прекалява с количеството, защото с въглехидратите трябва да се внимава.
4. Шест-седем малки порции пълнозърнести храни, включително кафяв ориз, овесени ядки и пълнозърнест хляб.
5. Една или две порции храна, осигуряваща витамин В12 – мляко, соево мляко, яйчен жълтък, соя.
Бъдете внимателни в общия калориен прием, за да не натрупате излишни килограми.