Снимка: istock
По време на бременност жената трябва да се храни така, че да не допуска дефицит на важни хранителни елементи. Знаем за витамините, за фолиевата киселина, желязото, но сякаш по-рядко се обръща внимание на йода.
Йодът е елемент, който е необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза. Ако не разполагате с достатъчно йод в тялото си, функцията на щитовидната жлеза може да бъде засегната.
Щитовидната жлеза регулира много от нашите хормони и жизнени функции, като сърдечната честота, нивата на холестерола, регулиране на телесната температура, регулиране на телесното тегло и други. Ето защо е важно по време на бременност да не се допуска дефицит на йод.
Според изследвания децата родени от майки с недостиг на йод в организма, са по-склонни да получат когнитивни или двигателни увреждания.
Кои са изложени на риск от недостиг на йод? Може да се изненадате, но почти две трети от европейците страдат от йоден дефицит.
Кои храни са богати на йод?
Нивата на йод могат да варират в една или друга храна. Но едни от най-богатите източници са:
Препоръчителния дневен прием на йод за бременните жени е 250, а за кърмещите около 290 микрограма.
Ето и няколко примера за това как с помощта на храна да си набавите необходимите количества йод:
Въпреки че тези храни са богати на йод, последни проучвания подкрепят твърдението, че е добре да се приемат и хранителни добавки обогатени с елемента. Разбира се важно е да се направи предварителна консултация с лекар и едва след това да бъдат назначени такива добавки.