Снимка: istock
Много са факторите, които влияят на възможностите за зачеване. Храната е един от тях. Тя заема централно място във функциите на организма, включително в репродуктивната.
Някои храни влияят изключително положително върху плодовитостта и увеличават шансовете за бързо и здравословно зачеване. Кои са те?
Боб
Бобът е много богат на растителни протеини, които подобряват клетъчното здраве и увеличават шансовете за зачеване. Те са много по-полезни от животинските протеини, защото предпазват от повишаване на холестерола.
3 групи суперхрани за 3 вида стимулиране на плодовитостта
Сладолед
Ура! Можете да похапвате сладолед без угризения, защото според едно проучване на Nurses’ Health той увеличава плодовитостта. Пълномасленият сладолед балансира половите хормони и подобрява овулацията.
Тъмнозелени листни зеленчуци
Спанакът, руколата, броколите и всички останали подобни на тях зеленчуци са с високо съдържание на фолиева киселина. Тя подобрява овулацията при жените и стимулира сперматозоидите при мъжете. Фолиевата киселина намалява риска от спонтанен аборт.
Тиквени семки
Тиквените семки са с високо съдържание на желязо. Проучванията показват, че жените с дефицит на желязо имат проблеми с бременността. Хапвайте повече тиквени семки за по-голямо количество от важния минерал.
Прости начини за увеличаване на плодовитостта
Пълнозърнест хляб
Той балансира нивата на захарите в кръвта и е много по-полезен от рафинираните брашна, от които се прави белият хляб. Резките повишения на инсулина водят до проблеми със зачеването, както и високите нива на кръвната захар. Пълнозърнестият хляб помага за балансиране на тези стойности.
Зехтин
Зехтинът също помага в нормализирането на нивата на инсулина и кръвната захар. Той намалява възпаленията в организма, което стимулира овулацията и спомага за здравословното развитие на ембриона.
Сьомга
Сьомгата е много богата на омега-3 мастни киселини, които стимулират секрецията на полови хормони. Те имат свойството още да подобряват кръвообращението, което е важно за захранването на репродуктивните органи с хранителни вещества и кислород.