Маята се разтваря в няколко с. л. топличка вода, като към нея се добавя и захарта. Брашното се пресява, по средата се прави кладенче и сместа с маята се изсипва. Добавят се яйцата и солта. От продуктите се замесва меко тесто, което се разделя на 4 или 5 топки (в зависимост колко охлювчета желаете – 4 или 5). От топките се правят фитилчета с дебелина около 2,5 см, които се намазват с маслинова паста и се навиват на руло. Оставя се малко разстояние, за да може да втаса добре тестото. Нареждат се в намаслена тавичка и се оставят около 60 минути да втасат. Хлябът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25 минути. Наблюдавайте хляба и ако е необходимо го извадете малко по-рано или по-късно. След като се изпече, хлябът се изважда върху решетка, за да изстине. Намазва се с малко зехтин.
Автор: Виолета Шейтанова, www.merudia.bg
Опитайте още: