Вкусна и сочна пържола – любима на милиони хора по света. Но защо все нещо не става както трябва? Защо вкъщи е трудно да я приготвим така, както ни я сервират в ресторанта?
Ще ви представим няколко съвета, които световноизвестният майстор готвач Гордън Рамзи дава за приготвянето на перфектната пържола.
Тиганът
Важно е тиганът, в който ще приготвяте пържолата, да е тежък – най-добре чугунен. Колкото по-тежък и масивен е съдът, толкова по-добре се разпределя температурата на котлона. По този начин готвенето на месото е пълноценно, защото металът на тигана не се изкривява.
Мазнината
Рамзи съветва да се подбере подходящата мазнина за готвене. Според него фъстъченото масло за готвене придава много мек вкус, а е и издръжливо на високи температури.
Свикнали сме да чуваме колко вкусно става пържолата, изпържена в масло. Гордън Рамзи съветва никога да не използваме масло за пържолата, освен ако тя не е говежда. Той използва маслото като завършек на готвенето, а не го слага в самото начало, защото така маслото прегаря и започва да отделя вредни съединения.
Марината или подправки
Дори да не оставите пържолата в марината за няколко часа, потапянето й в избрани подправки преди готвенето е препоръчително.
Кориандърът, солта и черният пипер са сред любимите на топ готвача подправки. Той овалва пържолата в тях, за да полепнат добре и след това слага пържолата на огъня. По половин чаена лъжичка от всяка подправка е напълно достатъчна.
Солта има свойството да задържа соковете в месото, така че то да не стане прекалено сухо.
Балсамовият оцет,е медът и горчицата са другите три подправки, които в комбинация придават невероятно мек вкус на пържолата.
Готвенето
Необходими са средно между 2 и 5 минути от всяка страна, за да се приготви пържолата в зависимост от степента на готовност, която предпочитате. Имайте предвид, че котлонът трябва да е на висока температура.
Ако обичате алангле – печете от всяка страна по около 1 и ½ – 2 и ½ минути.
Ако обичате средно изпечена пържола – печете от всяка страна по 3 и ½ – 4 минути.
Ако обичате по-изпечена пържола – печете между 4 и 5 минути от всяка страна.
Нека пържолата да си почине
Винаги оставяйте пържолата да си почине. Не я сервирайте веднага. Необходими са около 10 минути, за да се отпусне месото в тигана преди сервиране. Така соковете се реабсорбират и месото става отново крехко и сочно.
Снимки: iStock