Сьомгата е сред най-полезните риби. Тя е изпълнена с полезни омега-3 мастни киселини.
Освен полезните мазнини, сьомгата носи за организма ни витамин А, В и D. Тя е богата на калций, желязо, фосфор и селен. Съвкупността от всички тези полезни вещества подобрява функциите на мозъка и повишава капацитета на паметта.
Изследванията показват, че този здравословен коктейл от хранителни вещества предпазва от диабет тип 2.
Сьомгата е много полезна за костите поради богатството на калций. За хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания, тази мазна риба е полезна именно заради мастните киселини, които намаляват риска от сърдечен удар, запушване на съдовете, висок холестерол и високо кръвно налягане.
Месото на сьомгата ви помага да спите по-добре. Това се дължи на триптофана в нея – съединение, което е природен седатив, имащо успокояващо и отпускащо действие.
Сьомгата е полезна и за децата. Мозъкът им се развива и има нужда от достатъчно хранителни вещества, които мазната риба може да даде. Включвайте сьомгата по-често в хранителното меню на децата си.
Подбрали сме едни от най-добрите рецепти със сьомга, за да намерите своето вдъхновение във всяка от тях!