След Сирни заговезни и седем седмици преди Великден, започва най-строгият пост в годината – Великият пост. Постът се нарича още и четиридесетница, тъй като трае 40 дни, но с него се съединява и седмицата на Христовите страдания.
Дните на постите са тези, които искат да се покаят и да очистят душите си. Някои избират да се откажат от месото и приемат само постна храна, морски дарове и риба, докато други спазват строг пост.
Тъй като постите вече започнаха, споделяме няколко чудесни рецепти за вашата трапеза. През целия пост риба се разрешава два пъти – на Благовещение, ако не се пада през Страстната седмица и на Връбница.
Първа седмица – от понеделник до събота включително – строг пост (растителна храна без олио и вино).
Втора седмица – Сряда и петък – строг пост. Събота и неделя – олио и вино.
На Благовещение се разрешава и риба.
Трета седмица (Кръстопоклонна) – от понеделник до петък включително – строг пост. Събота и неделя – олио и вино.
Четвърта седмица – както втората.
Пета седмица – както втората.
Шеста седмица – както втората.
В събота на Връбница – риба, хайвер.
Страстна седмица – от понеделник до събота включително – строг пост.
Салата с патладжан и червен лук
Гъби кладница по руска рецепта
Задушени тиквички с патладжан и гъби
Постен какаов сладкиш със сладко от вишни
Баница с ябълки и екзотични подправки