Киноата е много полезна зърнена култура. Тя е сред най-богатите на протеини храни. Дава изключително полезни протеини и всичките 9 незаменими аминокиселини.
Киноата съдържа над два пъти повече фибри, от която и да е друга зърнена култура.
Фибрите в нея облекчават запека и регулират перисталтиката. Освен това понижават нивата на холестерола и глюкозата.
Тази култура съдържа големи количества желязо, което я прави прекрасен източник на важния елемент за страдащи от анемия.
Лизинът в киноата има основно значение за растежа и възстановяването на тъканите. Киноата е богата и на магнезий, който е важен за отпускането на кръвоносните съдове. Магнезият помага и за облекчаване на главоболието и формирането на здрави кости и зъби.
Причините да включите киноата в менюто си са много, затова започнете с нашите избрани рецепти: