Зеленолистните зеленчуци са изключително полезни. Те носят на организма много хранителни вещества и то в големи количества.
Копривата и лападът са изключително богати на полезни микроелементи. Пролетта е моментът, в който можем да се насладим на здравословните им ползи.
В копривата, например, се съдържат деконгестанти, антихистамини и противовъзпалителни вещества. Консумацията на коприва намалява риска от Алцхаймер, артрит, астма, инфекции на пикочния мехур, бронхит, гингивит, подагра, камъни в бъбреците, множествена склероза и още един куп заболявания!
Лападът пък е богат на витамини и минерални соли, калий, магнезий, калций, желязо. Според народната медицина лападът може да лекува успешно кожни, чернодробни и хематологични заболявания.
Лападът ефективно облекчава още ревматизъм, туберкулоза, язва, кашлица и диабет.
За да се възползвате от всички полезни свойства на копривата и лапада си пригответе чудни пролетни рецепти с двата прекрасни зеленолистни зеленчука! Ето и нашите предложения: