Картофите са неизменна част от традиционната българска кухня. Те присъстват в десетки, дори стотици рецепти.
Често картофите са сочени за част от вредните зеленчуци, поради високото съдържание на въглехидрати. Те обаче имат много ползи за здравето.
Картофите са изключително полезни за костите, защото съдържат големи количества желязо, цинк, фосфор, калций и магнезий.
Тези прекрасни зеленчуци намаляват и кръвното налягане поради ниското си съдържание на натрий. В допълнение картофите са богати на калий – много важен за контролиране нивата на кръвното налягане, особено при хипертоници.
Наличието на фибри, калий, витамин С и витамин В6 правят картофите много полезни за сърцето. Те понижават холестерола и подкрепят работата на сърдечния мускул.
Картофите помагат в борбата с възпаленията в тъканите, както и с рака.
Ето защо трябва да се възползвате от техните полезни свойства и да си ги приготвите по най-хубавия начин! Последвайте нашите топ 10 предложения за рецепти с картофи!