Жълтъците се разбиват заедно с половин чаша захар. Прибавя се маслото, което предварително е оставено да омекне. Киселото мляко се разбърква със содата и малко сол. По желание вместо кисело мляко може да се сложи сметана. Бърка се докато не се получи еднородна смес. Добавя се брашното и се меси, докато не стане меко маслено тесто. Прибира се в хладилника за около половин-един час. Ябълките се обелват, изчистват се и се нарязват на кубчета. Разбъркват се с останалата захар и малко лимонов сок. Добавят се стафидите и канелата. Ако искате може да сложите друг аромат. Разбърква се добре.
След това се изважда тестото от хладилника, разточва се с дебелина около 1 см. и се покрива тавичката и стените й. За да не се надуе се надупчва с вилица. Вътре се изсипва сместа с ябълките. За отгоре може да оставим малко тесто, за да направим лентички. Намазват се с малко жълтък и се пече на 200 градуса до готовност.
При мен се получиха две малки тавички. Едната я покрих по този начин с жълтък, а другата с останалите белтъци, които направих на сняг. Те се слагат като се опече сладкишът. Изключваме печката и оставяме само колкото белтъка да се втвърди леко и да стане като целувчена коричка.
Така от една доза получаваме два почти различни на вид и вкус сладкиша.
Опитайте още: