Меню

Домашни бонбони с елда и тахан

26 май 2010 | 08:50 | Ивет Лолова
3 от 6 гласа
Добави в любими
2 с. л. грухано жито
2 с. л. елда
1 с. л. кафява захар
1 и 1/2 с. л. сусамов тахан
4 фурми
4 сушени смокини
десетина стафиди
орехи
какао (брашно от рошкови), кокосови стърготини

Продукти
Приготвяне

1. Сварете житото и елдата (около 10-15 минути за житото и 5 минути за елдата). Прецедете ги в гевгир и ги измийте със студена вода. Изцедете ги добре, като лекичко ги изстискате с ръка или натискате с лъжица.
2. Сложете си фини гумени ръкавици. Нарежете на ситно сушените плодове (ако стафидите са много сухи, накиснете ги за 10 минути във вода).
3. В голяма купа смесете житото, елдата, сушените плодове, захарта и смлените орехи. Накрая прибавете сусамовия тахан, който ще слепи всички съставки. Добре омесете сместа с ръце. Може да сложите захарта накрая, като по желание намалите количеството й, защото сушените плодове допълнително правят сладки бонбоните.
Оформете малки топчета, които оваляйте в кокосовите стърготини.

* * *

Кокосови бонбони
Цитрусови бонбони
Варено жито като мюсли – 4 варианта
Сладки петифури (без печене)

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
didatzeni ( преди 12 години )
А,това е супер рецепта.Непременно ще я направя.Също и на г-жа Господинова ще направя.Благодара ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
Виолета ( преди 12 години )
Супер рецепта! Да споделя и моят опит...Вместо грухано жито може да се използва овесени или ръжени ядки, които се накисват заедно с елдата (без да се варят.Правя още и пълнени сушени смокини със смлени ядки (орехи, бадеми, лешници, кашу)и мед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар