Меню

Курбан-чорба за Малка Богородица

6 септември 2010 | 14:42 | Аз жената
Добави в любими
1 кг шкембе (телешко или свинско) или половин килограм агнешко месо плюс една втора агнешки дреболии
1 глава кромид лук
1 чушка
2 моркова
1 кубче пилешки бульон
2 чаени чаши прясно мляко
2 супен

Продукти
Приготвяне

Шкембето се измива добре, след което се изкисва за около 2 часа в разтвор от една суп. лъж. сода за хляб в 2 литра вода.
След това се измива няколко пъти в студена вода и се поставя в дълбока тенджера и се залива с вода. Лукът се почиства, нарязва се на четири, чушката се нарязва на две, морковите се нарязват на две, прибавят се и трите скилидки чесън.
Чорбата се вари на тих огън, без да се отпенва. Когато се посвари месото, се прибавя бульонът, без да се слага сол. Месото се изважда, бульонът се прецежда и зеленчуците се изхвърлят. В тенджерата се слагат олиото, 2 суп. лъж. брашно и се запържва до златисто. Запръжката се отдръпва от котлона и се прибавят 1 чаена лъжичка червен пипер и двете чаени чаши сварено прясно мляко. Прибавя се вода, тенджерата се слага обратно на котлона и след като поври около 10 минути се прибавя нарязаното на малки парченца месо. Курбан-чорбата може по желание да се овкуси с черен пипер и магданоз нарязан на ситно.

* * *

Курбан-чорба от агнешко

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Петър ( преди 12 години )
Вярно, че някои правят курбана само като вода и месо, но чак с шкембе :-)От кой край идва тази рецепта?Че идва и Малката Богородица.Приятен апетит :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
От редакцията ( преди 12 години )
Ястието се приготвя в с. Врачеш. Доколкото разбрахме, свързано е някак и с Врачешкия манастир и празника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
мамчето ( преди 12 години )
звучи много добре! макар и малко сложно - ще опитам да я приготвя и аз! мерси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар