Продукти:
ориз – 250 г
броколи – 1 кг
лук – 2 главички
олио – 50 мл
куркума – 1/3 к. л.
чер пипер
сол
гореща вода – 650 мл
парче червена пиперка и няколко маслини за украса.
Приготвяне:
Броколито се измива, накъсва се на розички и се сварява на пара за 5 мин. Ориза се накисва за 30 мин. в студена вода, измива се и се вари в предвиденото количество гореща вода. Когато оризът е полуготов се прибавя нарязаният лук, олио, куркума, чер пипер и сол. Вари се до готовност. Броколито се подрежда в чиния и върху него се изсипва оризът, украсява се и се поднася.
* * *
Пъстра зеленчукова запеканка с броколи
Пастет от броколи
Броколи със сметана
Супа от броколи
Салата от панирани броколи и карфиол
Гретен с броколи и карфиол