Продукти:
шарен боб (може и бял) – 300 г
моркови – 3 бр
кромид лук – 3 глави
пиперки – 2 бр (по 1 зелена и червена)
целина – 1 малка главичка
чесън – 5-6 скилиди
олио – 6-7 с. л.
сол
чер пипер
мащерка
Приготвяне:
Бобът се накисва в студена вода за 10-12 часа (цял ден) след което се оставя да ври 10-15 мин. В глинен гювеч се сипва отцеденият боб, прибавят се нарязаните зеленчуци и всички подправки. Залива се със студена вода до 3 см под ръба на гювеча. Късно вечерта похлупеният гювеч се поставя в студена фурна, която постепенно се загрява до 250 градуса докато заври. След това температурата на фурната се намалява на 100 градуса и се оставя така до сутринта – ястието не ври, а само леко къкри. Така приготвен бобът става невероятно вкусен и ароматен!
* * *
Боб, леща, ориз – всеки ден!
Боб чорба – традиционна рецепта
Рецепта за боб с наденица
Боб в гърне
Боб по грузински – Лобио
Боб в гювечета