Меню

Гювечета „Изпразни хладилник“

7 януари 2011 | 11:18 | Аз жената
Добави в любими
Гювечета „Изпразни хладилник“

Приготвяне

Здравейте! Реших да участвам в конкурса „Готвим бързо и вкусно“ с една рецепта, която приготвям когато почти нямам време за готвене, а ни се хапва нещо топло и вкусно. Тя спада към онези рецепти, които с усмивка наричаме „изпразни хладилник“. Аз мисля, че за да се приготви едно ястие за много кратко време, преди това трябва да отделим време за набавяне на необходимите продукти. В случая могат да се използват консерви, замразени храни и полуфабрикати.

Продукти за 2 порции:
сирене – 200 г
яйца – 2 бр.
домати – 2 бр.
пиперки печени – 2 бр.
гъби – 5-6 средно големи
царевица замразена – 1 к. ч.
лук – 2 средно големи главички
зехтин – 4 с. л.
чер пипер

Приготвяне:
Вътрешността на гювечетата се намазва с по една с. л. зехтин, след което се редят продуктите – домати нарязани на шайби (може и от консерва), натрошено сирене, пиперки, гъби, лукът нарязан на ситно, царевицата, отново сирене. В средата на гювечето се прави малка вдлъбнатина, в която се счупва яйцето, полива се с 1 с. л. зехтин и се поръсва с чер пипер. Гювечето се покрива с капак и се поставя в предварително загрята фурна. Пече се 15 минути на 250 градуса след което капакът на гювечето се маха и се пече още 5 минути.

* * *

Кайма в гювече
Пиле в гювече
Джулбастия в тестено гювече

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Ути ( преди 12 години )
Рецептата е добра, но яйцата се слагат последните 5-10 минути, иначе няма да стават за ядене. И едно уточнение - не слагайте гювечета в предварително загрята фурна: не винаги се спукват, но аз не бих рискувал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Виолета ( преди 12 години )
Светлана, на всеки е предоставена възможност да представи рецепта такава, каквато харесва и счита, че е съобразена с условието на конкурса. За сиренето - благодаря Ви, че се грижите да не прекалявам със солта. Използвам домашно сирене и то не е толкова солено, колкото купеното, напротив. Заглавието е поставено от редакцията, вероятно са решили да използват това от мотото към рецептата, аз им изпратих заглавие "Гювечета". В хладилника ми никога не е имало кокали и месо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Светлина ( преди 12 години )
Забележката на Пл. Илчева в случая е уместна- яйцето за 20 минути наистина става на твърда *** като подметка :)Сиренето трябва да е изкиснато- да е стояло предварително няколко часа във вода, за да се обезсоли!Заглавието е сполучливо, доколкото какво има в хладилника- ами ако са останали кокали за бульон? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
В. Господинова ( преди 12 години )
Пл. Илчева, благодаря за коментара, но ние не предпочитаме яйцата да са полусурови, напротив - жълтъка трябва да е добре изпечен. Въпрос на избор, това е моето предложение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Пл. ( преди 12 години )
Мойте уважения към рецептата, но мисля,че яйцата трябва да се сложат в последните 5 мин,така ще се досготвя в топлото гювече, а за 20 мин...просто ще станат на твърда ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Диана ( преди 12 години )
Вили,много вкусно изглежда!Поздравления!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Диди ( преди 12 години )
Вили,поздрави за името на рецептата:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар