Наричат елдата (гречка) заместител на месото, защото също както соята тя съдържа голямо количество лесно усвояеми белтъчини. Богата е на много вещества, като желязо, калций, магнезий, цинк, антиоксиданти и др., което я прави много здравословна храна и търсен диетичен продукт.
Хранителната стойност на 100 г елда е:
енергийност 1425/336 kcal
белтъчини - 9.1 г
въглехидрати - 71.0 г
Мазнини - 1.7 г
Можете да ядете елдата в солени или сладки рецепти, на салати, супи, основни ястия и десерти. Много добре се съчетава с други храни: с жито, киноа, овесени ядки, пшеничени трици. Ако прибавите 1-2 с.л. елда към салатата, тя ще стане още по-хранителна и засищаща. Добавете 1-2 с. л. в края на варенето на супа и супата ще стане още по-полезна. Най-лесната закуска е елда, накисната от вечерта или сварена за 10 минути сутринта, смесена с овесени ядки и с 1-2 ч. л. мед.
Добър апетит с нашите изпробвани рецепти с елда!
Започнете с малко повече информация:
Елда - как да я заобичаме
Елдата в диети за отслабване:
Свалете около 7 килограма за месец с елда
Закуски:
Варено жито като мюсли
Десерти:
Домашни бонбони с елда и тахан
Лесен десерт от елда с тиква
Десерт с елда (крем)
Салати:
Салата с елда и пресни картофи
Салата от елда с чушки
Салата от елда, зеле и хумус
Салата "Табули" с елда
Други ястия с елда:
Елда със зеленчуци по китайски