Залейте желатина със 100 мл студена вода и го оставете да набъбне. В дълбок съд разбийте сметаната и постепенно добавете 150 г захар. Продължете разбиването на сметаната за около още 5 минути с миксер на високи обороти, докато стане на пухкав крем.
Загрейте желатина на водна баня до пълното му разтапяне и го оставете да се охлади. Разбийте изварата или сиренето маскарпоне в отделен съд докато стане на крем. Към сметаната добавете охладения желатин на тънка струйка като непрекъснато разбивате.
Към получения крем прибавете на малки порции изварата или сиренето маскарпоне и продължете да разбивате до получаването на хомогенна маса. Ароматизирайте получения крем с кората от портокал или лимон.
Сложете в хладилника сместа, за да се стегне. Подсладете еспресото с 6 равни суп. лъж. захар (80 г) и към него прибавете ликьора или рома. Потопете половината от бисквитите една по една в охладеното кафе и ги наредете плътно една до друга в средно голяма правоъгълна тава. Намажете ги с половината от крема от всички страни. Върху крема наредете втория пласт бисквити, потопени в кафето. Върху тях разпределете останалия крем.
Поставете тавата в хладилника за около 8-10 часа, за да се стегне. Преди сервиране нарежете на порции и поръсете с какао.
Прочетете още: