
Картофите се измиват, оставят се да изсъхнат и се пекат на 250 градуса на средно ниво до готовност като се проверява с вилица. Разрязват се на две половини и с лъжица се издълбава „месото“. Намачква се с вилица и в голяма купа внимателно се омесва с брашното, солта и двата жълтъка.
И да лепне, не слагайте допълнително брашно, за да не стане много тежко тестото.
На плот, поръсен с брашно, се оформят тестени фитили (не по-дебели от 1.5 см), от които се режат парченца с дължина 2 см. Всяко парченце се натиска с пръст по средата, после се прекарва по вилица, за да се оформят линии по външната страна.
Слагат се отделно едно от друго да не се слепват и се пускат едно по едно във вряща подсолена вода. Когато са готови се появяват на повърхността и се вадят с надупчена лъжица.
Сосът се приготвя като в зехтин леко се запържва счуканият чесън и кедровите ядки, добавя се доматеното пюре, наситнен босилек (ако нямате пресен, използвайте сух) и черен пипер, захар и сол на вкус.
В чиния се слагат ньоките, върху тях 1-2 с. л. от соса, тънко парченце масло, отгоре настърганият кашкавал, отстрани се подреждат шайбите кисела краставичка.
Опитайте още: