За големия празник Гергьовден е нужна и специална рецепта за приготвяне на агнешко. Шеф Пеньо Иванов представя своята рецепта на читателите на Az-jenata.bg.
1. Месото се реже на по-големи парчета, които се овкусяват с черен пипер, червен пипер и сол.
2. Слага се в тава с малко олио и в загрята фурна, за да се зачерви.
3. Запечатва се и се загъва с фолио и така се оставя във фурната, докато се изпече на 150-180 градуса.
4. След това се изважда и се слага малко вода (бира) или и двете, и се оставя на 180 градуса до готовност.
5. Лукът и лападът се нарязват на по-едро. Почистват се и се нарязват подправките, които се прибавят заедно с лука и лапада.
6. Когато месото е омекнало, се изважда от тавата и в соса се слагат зелениите, които се обръщат няколко пъти, докато омекнат. След това се добавят брашното и доматеното пюре, както и една кафена чаша топла вода, за да има сос.
7. Месото се връща в тавата. Така се допича, за да се обединят вкусовете за 15 минути, докато омекнат зеленчуците на 180-200 градуса. Зелениите може да са и повече, зависи от вкуса и месото.
Опитайте още: