Приготвяне на блата:
Мекото масло разбийте със захарта. Добавете едно по едно яйцата, при непрекъснато бъркане. Добавете сметаната и постепенно всички останали продукти. Бъркайте до получаване на гладка, хомогенна смес.
Поставете сместа в голяма правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Печете около 50 минути на 180 градусова фурна.
Извадете и оставете да изстине напълно.
Приготвяне на крема:
Загрейте млякото. В купа разбийте жълтъците, яйцето и захарта. Добавете нишестето и брашното. Разбъркайте добре. Добавете горещото мляко. Разбъркайте и върнете в тенджерата и на огъня. Бъркайте до сгъстяване – около 3-4 минути. Свалете от огъня. Добавете ванилията. След малко добавете и маслото на бучки. Разбъркайте добре. Поставете разтопения на водна баня шоколад и разбъркайте добре.
Сглобяване на тортата:
От правоъгълника на блата ще направим кораба – изрежете на две по дължина и поставете двете еднакви половини една върху друга. С помощта на голям нож изрежете в единия край носа на кораба, като махнете ъглите.
Свалете блата, напоете основата с 1 суп. лъж. сладко, разбито във вода. По желание може да добавите лъжица ром. Намажете с крем, след това намажете със сметана и отгоре поставете сладкото. Поставете втория блат. Отново сиропирайте и намажете от всички страни равномерно с кафявия крем.
От изрезките можете да оформите предната част на кораба, централната част прикрепете с помощта на клечки за зъби. Може да направите и допълнителна лодка за рибаря. Намажете всичко с крем.
Украсете с пуричките – мачтите. От карамел направете знамето. От марципан – рибаря.
Весел празник!
Опитайте още: