Сармите са ястие с древна история. Предполага се, че родината им е арабският свят. Оттам се разпространяват и в Европа, а днес са обичано ястие в кухните на Турция, Иран, Ирак, Йордания, Ливан, Палестина, Сирия, Северен Судан, Узбекистан, Азербайджан, Албания, Алжир, Армения, Грузия, Гърция, България. На турски сармите се наричат dol-ma, откъдето се предполага, че е славянското им название толма или сарма със значение на турски dolmak – запълвам.
У нас най-често сармите се правят със зелеви или лозови листа, а плънката е разнообразна – най-вече ориз, с месо или постни.
Важна роля в рецептите за сарми играе лукът. Често се смесват няколко вида лук – кромид и праз, кромид и пресен зелен лук. Експериментира се с подправките и различните заместители на ориза – булгур, жито, елда. Печени, варени, със сос или без сос, сармите са едно от честите ястия за празник и делник. Ядат се топли или студени – затова са чудно меню за шведска маса или пикник.
Ето и всички рецепти за сарми в Az-jenata.bg:
Вижте още:
Снимка: архив, Аз жената