В тенджера се сипва кафето и се прибавят маслото и захарта. На умерен огън се разтопяват продуктите. Тенджерата се маха от котлона и се прибавя настърганият шоколад. Брашното се пресява заедно с бакпулвера, щипка сол и 1 с. л. какао. Изсипва се в шоколадовата смес и се разбърква до хомогенност. Добавя се яйцето и тестото се разбърква още веднъж.
Форма за торта с диаметър 18 см се намаслява и се застила с хартия за печене. Изсипва се половината от тестото. Отгоре се нареждат малините и се покриват с останалото тесто. Тортата се пече в предварително загрята фурна на 180-190 градуса за 50 минути.
Готовата торта се охлажда, поръсва се с останалото какао и се украсява с малини (или с шоколадова глазура): 75 г натурален шоколад, 60 мл течна готварска сметана, 12 г краве масло (със стайна температура), 1/2 с. л. коняк (по желание).
Сметаната се кипва и се отнема от котлона. Прибавя се настърганият шоколад и маслото (по желание и коняк). Разбърква се до пълно разтваряне на маслото и шоколада. Топлата глазура се излива върху изстудената торта (задължително върху изстудена торта).
Авторът на рецептата е Десислава Николова, участник в конкурса „Празнични трапези“.
Опитайте още: