Меню

Пълнени чушки с боб и ориз

18 декември 2016 | 10:42 | Аз жената
5 от 1 гласа
Добави в любими
15 сушени червени чушки
300 г боб
200 г ориз
3 глави лук
3/4 ч.ч. (150 мл) олио
Чубрица, джоджен, червен пипер на вкус
2 с.л. доматено пюре
няколко зелеви листа
зелев сок
100 мин

  • Порции: 5-6

Продукти
Приготвяне

Бобът се залива с вряща вода и се захлупва. След 15 минути се прецежда и се запича във фурна. Счуква се на ситно. В половин чаша олио се запържва нарязаният на ситно лук. Прибавя се добре измитият ориз, задушава се леко. Прибавя се счуканият боб, посолява се и ври с 1 чаша топла вода. Когато водата изври, сместа се сваля от огъня, прибавят се подправките – размитото с малко студена вода доматено пюре, чубрица и джоджен. Разбърква се и се пълнят чушките, предварително изчистени (и накиснати, ако са сухи). Редят се в тенджера, чието дъно е покрито със зелеви листа. Върху всеки ред чушки също се редят листа. Ястието се залива със сок от зеле и вода, притиска се с чиния и се вари отначало на умерен, а после на тих огън. Когато е готово се залива със запръжка от останалото олио и червения пипер.

Снимка: istock

Опитайте още:

Разнообразни рецепти за пълнени чушки

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Лада ( преди 12 години )
Страшно вкусно, не можех да си я представя преди да я опитем, а сега не мога да спра да ям! БРАВО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар