Меню

Козуначена пита

14 май 2013 | 11:40 | Аз жената
5 от 3 гласа
Добави в любими
4 яйца (единият жълтък е за намазване на козуначената пита преди печене)
пакетче суха мая на Д-р Йоткер
250 мл прясно мляко
150 г захар
50 г чисто масло
2 лъжици олио
щипка сол
една ампула ванилия
750 г брашно тип 450
сладко от горски плодове
филирани бадеми

Продукти
Приготвяне

Преди да се започне омесването на тестото, добре е всички продукти да са със стайна температура. Разтворете маята в малко от млякото, добавете чаена лъжичка захар и чаена лъжичка брашно и оставете да шупне. В купа разбийте яйцата със захарта. Добавете към тях млякото, ванилията, щипка сол и шупналата мая. Постепенно започнете да добавяте от брашното. Към края на замесването прибавете и разтопеното масло, разбъркано с двете лъжици олио. Готовото тесто оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. 

Втасалото тесто разточете на кора с дебелина 1 см. Намажете я със сладкото. Завийте на руло и оформете кръг от рулото. Нарежете на филийки от вън навътре, без да достигате до края, както виждате на тази снимка. Така приготвената козуначена питка сложете в застелена с готварска хартия тава. Оставете да втаса за около половин час. След това я намажете с разбития жълтък, поръсете филираните бадеми и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна. За да не загори отгоре я завийте с фолио след като се зачерви и оставете така до края на печенето.

Рецептата е на Сиана Георгиева, участва в конкурса „Най-вкусните великденски рецепти“

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай