Меню

Козунак с ванилия и лимон

19 май 2013 | 08:00 | Аз жената
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 кг бяло брашно,
1 ч. л. сол,
50 г мая,
250 г захар,
80 г масло,
80 мл олио,
7 яйца,
250 мл прясно мляко,
ванилия и лимон

Продукти
Приготвяне

Маята се разбива предварително с малко брашно и прясно мляко. Най-добре е да изчакате около 20 минути, за да набухне.

Всички други продукти се затоплят предварително и се смесват с маята. Сместа се меси продължително време до момента, в който тестото започне да се отлепва от съда. Тестото втасва за 60 минути и нито секунда повече. После се оформя като козунаци в предпочитаната форма и се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 20-30 минути.

По желание можете да добавите ядки, кандирани (озахарени) плодове, локум, стафиди, парченца шоколад

Рецептата е на Галя Парашкевова, участва в конкурса „Най-вкусните великденски рецепти“

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай