Пълнените патладжани (лодки) са едно от вкусните удоволствия на есента. Може да импровизирате с каквото желаете и да експериментирате. В случая това е класическа рецепта за патладжани с кайма.
Най-важното при патладжаните е да се отцеди горчилката, всичко друго е въпрос на изобретателност. Разрязвате патладжана на две, посолявате го хубаво и го оставяте за 30 минути. След което го измивате добре. Вътрешността на патладжаните внимателно се изрязва, а самите те се пускат за кратко във вряща подсолена вода – 2-3 минути.
Нарязвате лука и моркова на дребно. В дълбок тиган с малко мазнина, леко запържвате или задушавате последователно лука и моркова, добавяте каймата и ориза, както и нарязаната вътрешност на патладжана. Овкусявате със сол и черен пипер. Може и други подправки като чубрица например.
Нареждате патладжаните в тавичка. Май вече никой не използва тавички, които трябва да се подмазват, защото или са с незалепващо покритие, или слагаме хартия за печене. Но все пак да кажем – подмазвате тавичката и нареждате патладжаните. Пълните ги с плънката и слагате в предварително загрята фурна.
Ако ви остане само плънка, тя и без да се пълни някъде е много вкусна, може да я запечете в подходящ съд или да напълните, ако имате, тиквичка или червен домат.
Когато видите, че ястието е почти готово, наръсвате обилно с настърган кашкавал и слагате колелца домат. След като е готово може да го украсите с пресен магданоз.
Опитайте още: