80 грама от шоколада, заедно с маслото се стопяват в микровълновата фурна на ниска температура. Периодично се разбърква. Жълтъците се отделят от белтъците. Жълтъците се разбиват със захарта и се прибавят към шоколадовата смес. Белтъците трябва да бъдат в идеално чист съд (без никаква мазнина и вода). Бъркалките на миксера също трябва да са абсолютно чисти. Към белтъците се прибавя солта и лимонената киселина. Разбиват се на сняг. Половината от разбитите белтъци се добавят към шоколадовата смес. Разбъркват се внимателно, за да запази въздухът от белтъците. Добавя се и пресятото какао. След това се добавят останалите белтъци. Формата, в която ще се пече сладкишът трябва да бъде намазана с масло. Сладкишът без брашно се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса около 17-18 минути. Сметаната се кипва и след това към нея се добавя нарязаният на ситно останал шоколад (100 грама). Разбърква се докато шоколадът се стопи. Прибавя се ягодовият ликьор. След като сместа за ганаша се охлади, се оставя в хладилника за 2-3 часа. След това сместа се разбива с миксер, докато стане пухкава.
Ягодите се нарязват на малки парчета и се слагат в средата на сладкиша. Ганашът се шприцова върху ръбовете на сладкиша.
Автор на рецептата и снимките е Виолета Шейтанова (www.merudia.bg).
Опитайте още: