Меню

Домашна детска торта

30 януари 2014 | 11:55 | Аз жената
4 от 1 гласа
Добави в любими
За блата:
4 яйца
2 ч.ч. захар
4 ч.ч. брашно (2 от чашите не се пълнят)
2 равни лъжици сода за хляб се слагат в 2 ч.ч. кисело мляко 
1 непълна ч.ч. олио
настъргана кора на лимон
За крема: 
1 л прясно мляко
1 пакет нишесте ванилия
8 с.л. захар
За украсата: 
сметана по избор
За картинката (трансфер с шоколад)

Продукти
Приготвяне

От продуктите за блат се изпичат 4 блатове. Вари се кремът и се слепват блатовете. Изработва се картинката. Трансфер може да се направи за по-лесно и само с шоколад. Като при разтапянето на тъмния шоколад прибавете малко масло, но при белия само топло прясно мляко. Ето по-подробно описано за трансфера: Копирате си картинка от интернет(най-добре черно-бяла и в подходяща големина), принтирате, пъхвате я в канцеларски джоб. Мазвате му малко масло или маргарин(колкото да не залепне шоколадът) и с разтопен на водна баня тъмен шоколад + малко масло, правите контурите. Те не трябва да са много тънки, нито много дебели. Пълните фунийка от хартия за печене и внимателно обкантвате всички черни линии на картинката(колкото е по-малко детайлна картинката, толкова по-добре). Гледайте да не прекъсвате линията и да остава плътна линия. Слагате в хладилника за да се стегне и си подготвяте белия шоколад за запълване на картинката. Аз разтопявам на най-ниската степен на микровълновата, като от време на време разбърквам, докато се получи гладка глазура. Не използвайте гелови бои(при тях няма наситеност на цветовете, когато се смесят с шоколада), а само на прах, които сте разтворили в няколко капки топло мляко. След това пълните пак фунийка, но ако детайлите са по-големи, няма нужда от малко отворче, режете направо около 1 см. Внимателно изпълвате всички детайли на картинката с различните цветове оцветен шоколад, като внимавате да е равномерно и не много тънко и да не остават незапълнени дупчици.( Не се притеснявайте ако зацапате тъмния шоколад – картинката от другата страна си остава хубава, вие гледате работната страна) След това оставяте в хладилника да се стегне(най-добре поне 4-5 часа). Правите си тортата и я покривате или с крем, или с някакво захарно покритие и когато е готова или внимателно отлепяте картинката и я обръщате върху тортата(забележете, трябва да е нагоре страната, която е била залепена за фолиото) или направо с фолиото обръщате, махате и готово. После доукрасявате със сметана.

Автор на рецептата е Ирена Драгомирова, участник в конкурса „Празнични трапези“.

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай