В боядисването на великденските яйца всеки има своите малки трикове, с помощта на които яйцата се превръщат в произведение на изкуството. Все повече хора предпочитат да обагрят яйцата за празника с естествени бои, вместо с тези, които се предлагат в магазините.
Невероятно как с любимите ни продукти от кухнята можем само за няколко минути да получим красиви цветове. Споделяме няколко идеи за това как да постигнете определени цветове с помощта на естествени продукти, които да бъдат вашите боички за яйца.
За жълт цвят
Към 5-6 чаши вряща вода сложете люспите на 6 глави жълт лук, заедно с 2 супени лъжици сушена лайка. Варете около 10 минути, след което прецедете и добавете една-две супени лъжици оцет.
За розово до червено
Използвайте няколко парчета цвекло, които сложете в 4 чаши вряща вода. Варете около 7-8 минути. Премахнете зеленчука от водата и добавете една-две лъжици оцет. За розов цвят може да ползвате и чай от каркаде. Варете билката 5-6 минути и отново добавете малко оцет към нея.
За зелен цвят
В 5 чаши вряща вода сложете една чаша листа от спанак с една връзка магданоз. Нека врат около 10 минути. Прецедете и добавете една-две лъжици оцет.
За кафяво
В 4 чаши вряща вода сложете 4 супени лъжици семена от копър. Оставете ги да врат 15 минути и прецедете. Към тях сложете една чаша сварено силно кафе и супена лъжица оцет.
За оранжев цвят
В топла вода разтворете чили или куркума на прах и добавете супена лъжица оцет.
За син цвят
В 4 чаши вряща вода сложете няколко малки парчета червено зеле. Оставете да ври 10 минути, премахнете зелето и добавете супена лъжица оцет. За по-интензивен цвят може да добавите и няколко боровинки.
За лилав цвят
Потопете яйцето в червено вино.
В галерията ни може да разгледате няколко добри идеи за декорация на дома.
Снимка: freeimages.com