
-
Порции: 6
Карфиолът се разделя на букетчета. Картофите се обелват, измиват се в течаща вода и се оцеждат. Картофите и карфиолът се слагат в тенджера и сваряват. Малко преди да станат готови се махат от котлона, оцеждат се и се смачкват на пюре. Прибавят се маслото, яйцата, солта и черният пипер. Получената смес се слага в съд, намазан с масло на водна баня в умерена фурна за около 40 минути. Щом се извади, пастетът се маха от тавичката, слага се да изстине и по-късно се слага в хладилника. При сервиране се залива със соса, който се приготвя като ситно нарязаният лук се запържва леко в маслото. След като се зачерви, се прибавят обелените и смачкани домати. Вари се на слаб огън за 10 мин, . като постоянно се бърка. Прибавят се лимоновият сок и ситно нарязаният магданоз, наръсва се със сол и черен пипер и се оставя да изстине. По желание пастетът се украсява с четвъртинки домати.
Снимка: istock