Жълтъците се разбиват със захарта, докато станат пухкави. Налива се млякото. Сместа се изсипва в купа, която се поставя в дълбок съд с кипяща вода, без да допира дъното му (водна баня).
Разбива се с телена бъркалка и се вари до получаване на лек крем. Желатинът се накисва във вода и след това се прибавя към горещия крем. Разбърква се, докато се разтвори. Прибавя се ванилията.
Кремът се оставя да се охлади. Сметаната се разбива на сняг и се размесва с охладения крем. Кремът се налива в стъклени или порцеланови чаши или купички и се оставя в хладилник за няколко часа, за да се стегне.
По избор може да се декорира с плодове, чаени бисквити, шоколадови фигурки и т. н., също така кремът може да е в шоколадова вариация (с добавено какао), ягодова (с прибавени ситно нарязани ягоди при разбъркването) или в чистата му ванилова форма.
Снимка: личен архив
Вижте още: