Меню

Боровинков кекс „Да си оближеш пръстите!“

24 юли 2014 | 16:45 | Илияна Николова
Добави в любими
½ чаша масло
½ чаша бяла захар
¼ чаена лъжичка сол
1 ампула ванилов екстракт
2 жълтъка
1 и ½ чаши брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/3 чаша прясно мляко
2 белтъка
¼ чаша бяла захар (за белтъчната смес)
1 и ½ чаши пресни боровинки
1 супена лъжица брашно (за боровинковата смес)
1 супена лъжица захар (за поръсване)

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Подгответе си квадратна форма за печене, намазнете я и я поръсете с брашно.

С миксера разбъркайте маслото и ½ чаша захар, докато стане пухкава смес. Добавете солта и ванилията. Разделете внимателно жълтъците от белтъците. Добавете жълтъците в захарната смес. Разбърквайте внимателно с миксера, докато се образува кремообразна смес.

В друга купа смесете 1 и ½ чаши брашно и бакпулвера. Добавете последователно млякото и сместа с жълтъците. Оваляйте измитите боровинки с 1 супена лъжица брашно и прибавете към тестото.

В отделна купа разбийте белтъците на сняг, докато се образуват меки пухкави връхчета. Изсипете ¼ чаша захар, но постепенно. След като сместа стане достатъчно мека и гладка я добавете към тестото.

Разбъркайте добре и изсипете във формата за печене. Поръсете отгоре с останалата част от захарта. Пече се около 50 минути или докато тестото стане готово.

Време за приготвяне: 1 час и 20 минути.

Снимка: roasted.ru

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
готвача ( преди 10 години )
А млякото какво е? Кисело ли ?!?От редакцията: Прясно, благодарим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар