Меню

Традиционна супа топчета с говеждо

11 август 2014 | 12:12 | Илияна Николова
Добави в любими
За кюфтенцата:

500 г говежда кайма
6 супени лъжици ориз
1 чаена лъжица червен пипер
1 чаена лъжица чубрица
¼ чаена лъжица сол
1/8 чаена лъжица черен пипер
½ чаша брашно

За супата:

6 чаши вода
2 кубчета говежди бульон
3 стръка пресен лук, нарязан на ситно
1 голяма зелена чушка, нарязана на кубчета
2 малки люти чушки, нарязани на ситно и изчистени от семките
2 моркова, обелени и нарязани на кубчета
3-4 домата, обелени и нарязани на ситно
½ връзка магданоз, наситнен
1 чйце
сокът от 1 лимон

Продукти
Приготвяне

За кюфтенцата:

В голяма купа смесете говеждата кайма с ориза, червения пипер, чубрицата, солта и черния пипер. Разбъркайте добре и омесете малки топчета с ръцете си. Подредете ги в тава. Сложете брашното в малка купа и оваляйте всяко кюфтенце в него, докато се покрие напълно. Подредете отново в тавата и оставете настрана. 

За супата:

В голяма тенджера изсиспете водата, кубчето бульон, солта, червения пипер, пресния лук, чушката, морковите и доматите. Покрийте с капак и оставете да заври. След като заври намалете котлона и оставете да къкри 30 минути. 

Внимателно поставете кюфтенцата в супата, за да не се развалят и намалете още малко котлона на съвсем ниска температура. Оставете да покъкри така за още 20 минути. Накрая прибавете лютите чушлета и похлупете отново за още 40 минути. Малко преди да свалите от огъня добавете магданоза, за да остане свеж и зелен. Ако е необходимо прибавете още малко сол и пипер на вкус. 

Непосредствено преди да сервирате, разбъркайте яйцето с лимоновия сок в отделна малка купа. Гребнете няколко лъжици от бульона на супата, за да подгреете яйцето, така че да не се сготви. Изсипете в супата за застройка. 

Време за приготвяне: 2 часа

Снимка: Thinkstock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 10 години )