Меню

Лесен пай с къпини

7 юли 2016 | 07:24 | Илияна Николова
5 от 4 гласа
Добави в любими
За тестото:
2 и ½ чаши брашно
125 г масло, охладено
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
6 до 8 лъжички ледена вода

За пълнежа:
¼ чаша брашно
6 чаши пресни къпини (или боровинки), може и замразени
½ чаена лъжичка лимонена киселина
1 супена лъжица лимонова кора, настъргана
½ чаша захар
¼ чаена лъжичка канела
2 супени лъжици масло, размекнато на стайна температура

Съставки за намазване:
1 яйце
1 супена лъжица мляко

Продукти
Приготвяне

Смесете всички съставки за тестото. Разделете го на две топки. Разточете кора от едната топка, дебела около половин сантиметър. Разстелете я в намазнена и набрашнена тавичка и отрежете излишното тесто. Оставете в хладилника за около половин час да се охлади.

Внимателно смесете къпините, захарта, брашното, канелата, лимоновата кора и лимоновия сок в голяма купа. Разбъркайте добре и сложете сместа върху охладената кора. Другата кора разточете внимателно.

Покрийте суровия пай с втората кора. Намажете с разбитото яйце и млякото, като предварително сте ги разбъркали добре. Печете във фурна, загрята на 200 градуса за около 30 минути.

Време за приготвяне: 1 час и 30 минути

Снимка: Thinkstock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Милена ( преди 3 години )
Изглежда наистина много лесен, ако човек е на "ти" с масленото тесто. Единственото, което бих променила в рецептата, е брашното в плънката. Бих го заменила с царевично нишесте - по-фино е и няма никакъв вкус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Елица Ковачева ( преди 4 години )
хич не е лесен не се захващайте ! За тестото ти е необходимо виш пилотаж. Загуба на продукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар