Дойде есента, – сезонът на тиквата. Тя е любима на много хора, а рецептите с нея са много и все здравословни.
На първо място е важно да се отбележи, че тиквата е с изключително нисък гликемичен индекс, въпреки сладостта си. Следователно тя е много полезна за хора, страдащи от диабет, инсулинова резистентност и всякакви свързани с кръвната захар и обмяната на веществата метаболитни смущения.
Тиквата е богата на витамини, минерали, ценни фибри и не съдържа абсолютно никакви наситени мазнини.
От нея можете да си набавите необходимите антиоксиданти, нужни на клетките в борбата с вредните свободни радикали, предизвикващи стареене и патогенно израждане на тъканта.
Полезната тиква доставя на кожата големи количества витамини А и Е, нужни за поддържането й в здраво състояние. Освен това в нея се съдържат и доста добри количества витамин С. Витамините А и Е са много важни и за здравето на очите.
Тиквата е естествен източник на полифенолни флавоноиди – съединения като алфа- и бета-каротини, криптоксантин, лутеин – все необходими за организма. Те са естествени антиоксиданти.
От тиквата можете да си набавите витамини и от групата В, както и важните елементи мед, калций, калий и фосфор.
Причините да се възползвате от сезона на тиквата са много, затова ви предлагаме някои от най-добрите ни рецепти с тиква!