Меню

Кестенова торта

9 ноември 2006 | 22:18 | Аз жената
1 от 2 гласа
Добави в любими
Кестенова торта

Приготвяне
Кестеновата торта до голяма степен прилича по техника на приготвяне на торта “Гараш”, но е много по-ароматна и със силен вкус, какъвто придават кестените в нея. Времето за приготвяне не е малко (около 1 час), но си заслужава - резултатът е фантастичен! fо

Продукти:
5 яйца
около 1/2 кг кестени сварени (почистени около 2 и 1/2 чаени чаши)
1 пакетче 250 гр масло
300 гр пудра захар
2 ванилии
2-3 суп. лъж. какао
1 суп. лъж. брашно (за намазване на тавичката)

Маслото се оставя на стайна температура да омекне. В дълбок съд се поставя маслото и пудрата захар и започва да се бърка до хомогенизиране. Следва поставяне на жълтъците от яйцата, един по един, с постоянно бъркане. Добавят се какаото и ванилията. Когато сместа е готова се разделя на две - за крема и за блата.

Частта за блата се бърка и постепенно се слагат почистените и начупени на едро сварени кестени. След като се поемат кестените се добавят разбитите на сняг белтъци – при непрекъснато леко бъркане. Сместа за блата е готова. Съдът за печене на сладкиши се намазва с масло и поръсва с малко брашно. След това сместа се изсипва и блатът се пече около 30-40 мин. на около 180 градуса. След изваждане от фурната се оставя да изстине.

Изстиналият блат се поставя в тортена чиния. Отгоре тортата се намазва с крема, който е отделен от първата част на рецептата. Тортата се поставя в хладилник за около час и е готова за поднасяне.

Добър апетит!

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Усмихващата се ( преди 12 години )
Здравейте, тортата наистина е великолепна! Именно без брашно, но начупените (намачкани) кестени играят ролята на брашно. Получава се много добре. Опитайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
rumiana ( преди 12 години )
O4akvam otgovora na avtorkata,za6toto iskam da napravia tortata,no ne sam sigurna,4e s na4upeni kesteni 6te stane ne65to podobno na torta.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
rumiana ( преди 12 години )
Ne e li po-dobre pone polovinata kesteni da se nama4kat.Ina4e ot tova te4no testo bez bra6no kak 6te stane blat?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
елена ( преди 12 години )
Изглежда чудесно,благодаря за идеята!Имате нужда от нов готварски и не само конкурс ;)Например за чудесата и Дядо Коледа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
elena vasilev ( преди 12 години )
Супер,ще я пробвам веднага!!!!!!И после ще ви пиша.Звучи като лауреат на есенни вкусотии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
авторката ( преди 12 години )
да, остават сурови. затова е важно яйцата ви да са пресни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Милена ( преди 12 години )
Жълтъците в крема сурови ли остават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар