Меню

Ризото с гъби и пармезан

4 май 2016 | 17:40 | Илияна Николова
4 от 6 гласа
Добави в любими
6 чаши пилешки бульон, разтворен
3 супени лъжици зехтин
500 г гъби портобело, нарязани
500 г печурки, нарязани
2 глави лук шалот на кубчета
1 и ½ чаши ориз арборио
½ чаша сухо бяло вино
1 щипка сол
1 щипка черен пипер или на вкус
3 супени лъжици див лук, ситно нарязан
4 супени лъжици масло, разтопено
1/3 чаша пармезан
60 мин.

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

В тенджера на слаб огън загрейте бульона. 2 супени лъжици олио загрейте в голям тиган на висока температура. Запържете гъбите за около 3 минути. Извадете от тигана като изхвърлите течността от гъбите и оставете настрана.

В тигана добавете 1 супена лъжица зехтин и запържете в него шалота. Не дръжте много на огъня – най-много 1-2 минути. Добавете ориза като разбърквате непрекъснато за 2 минути. След като оризът поеме от мазнината, налейте виното и разбърквайте непрекъснато до пълното му абсорбиране. Добавете половината от бульона в ориза и разбъркайте.

Оставете да къкри, докато и бульонът се абсорбира. След това добавете другата половина от него. Отново бъркайте от време на време, докато оризът ври за около 20 минути.

Свалете ориза от огъня. Смесете с гъбите и разбъркайте с разтопеното масло, дивия лук, шалота и пармезана. Сервирайте подправено с пипер и сол.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай