Продукти за 4 порции:
24 листа прясна лапад (може и див лук – леворда, който е неизменим лечител за високо кръвно)
За плънката:
300 гр булгур (грухано жито)
2 шепи млада коприва (връхчета)
1 морков
глава целина
1 връзка пресен лук
сок от един лимон
сол и черен пипер на вкус
щипка пресен джоджен
щипка магданоз
щипка риган
За пътеката качамак:
400 гр царевично брашно за качамак
250 гр прясно мляко
50 гр масло
Приготовление:
Бланшират се листата от лапад за 2 минути в подсолена вряща вода. След това се потапят в студена вода. Изцеждат се и се подсушават като се оставят добре изпънати.
Приготвяне на плънката:
Целината, моркова и лука се задушават с 1 супена лъжица масло. Прибавя се малко бяло вино, след което се прибавя предварително измития и накиснат във вода (30 мин.) булгур. Долива се 350 мл вода и се оставя на тих огън до полусваряване.
След като се свали от огъня се подправя със солта, черния пипер, магданоза, ригана, джоджена и сока от един лимон.
Навиват се сармичките с плънката и се оставят в тенджера да поврят на бавен огън за 15 минути.
Приготвяне на качамака:
Оставя се млякото да заври, като пускаме и маслото, щипка сол. Прибавя се царевичното брашно. Бърка се около 10 мин. На бавен огън докато се отдели от стената на тенджерата.
Разстила се в предварително намазнена тавичка за да изстине и за да може да се нареже на пътечки.
В порционна чиния се слага пътека от качамака и върху него се поставят сармичките. Украсява се с ленти от моркови, стрък пресен лук. Може да се залее с прясно изцеден лимон.
Към ястието се препоръчва бяло вино с плодови нюанси.