Продукти:
5 кг средно едри червени чушки
2.5 л прясно мляко
5 кг извара или сирене
сол, 10-15 аспирина.
Приготовление:
Млякото се сварява и се оставя настрани да изстине.
Чушките се изтърбушват и им се прави допълнителен разрез от едната страна, за да може да се пълнят по-лесно и по-лесно да поемат саламурата. Пълнят се с предварително осолената на вкус извара или сирене и се нареждат плътно в (в оригиналната рецепта – каче за туршии) подходящ пластмасов съд с капак, ако остане от изварата или сиренето се слага между редовете.
В напълно изстиналото мляко се разтварят аспирините и сол на вкус. С тази саламура се заливат чушките, а отгоре им се слага нещо тежко, за да не изплуват, затваря се капака и се оставят за 7-8 дни на тъмно и хладно място да втасат, след това са готови за консумация.
Добър апетит!
Рецептата участва в конкурса “Моята туршия”