Продукти:
3 бр. кори за баница
6 картофа
3 стръка праз лук
20 бр. обезкостилкостени маслини
половин чаена чаша олио
2 супени лъжици настъргано сирене
2 супени лъжици доматено пюре
половин кутия консервиран грах (от малките)
4 бр. кисели краставички
черен пипер и сол на вкус
Приготвяне:
Картофите се обелват, сваряват се в подсолена вода, отцеждат се добре от водата и се пасират на пюре. Празият лук се задушава с три суп. лъжици олио и към него се прибавя картофеното пюре, маслините и краставичките, нарязани на ситно, настърганото сирене и доматеното пюре, отцеденият грах. Овкусява се с черния пипер и солта.
Корите за баница се разстилат върху влажна кърпа и се наръсват с олио. Приготвената смес се поставя в средата на корите, които се навиват на руло. Рулото се намазва с олио и се слага в тавичка, също намазана с олио.
Пече се в силна фурна около 20 минути, до зачервяване. Изважда се от фурната, напръсква се със студена вода, покрива се с кърпа. Така престоява около 15 минути, след което е готово за сервиране. Може да се консумира и като предястие, и като основно блюдо.