Продукти:
1 кг брашно
1 чаена чаша прясно мляко
мая – 1 кубче
1 яйце
1 кофичка кисело мляко
1 ч. лъж. сода бикарбонат
1 ч. лъж. сол
Приготвяне:
В съда за месене се изсипва брашното. Прави се кладенче и в него се излива леко затопленото прясно мляко с разтворена в него мая – колкото кибритена кутийка. Добавя се яйцето, киселото мляко, содата и солта. Меси се 15 минути.
Тестото престоява 1 час да втаса, след което вече могат да се пържат мекиците. Ако тестото се прибира в хладилник, за следващата сутрин се намазва с олио и се слага в плик.
От това тесто могат да се приготвят и милинки, тутманик или пица.
Коментар: Можете да добавите в тестото и около 250 грама настъргано сирене – ще станат още по-вкусни мекици... опитайте!
Виолета Димова, 36 г.
Коментар: От това тесто стават превъзходни блатове за пица и то много, освен това може да се направи на питка. Моето семейство обожава пиците, които правя. И не само то, но и всички близки, които са ги опитали.
Надежда Дякова, 47 г.
Коментар: Искам да кажа, че са страхотни. Най-накрая открих рецептата за приготвянето на мекици, която хареса на цялото семейство. Пробвала съм всякакви рецепти, но тази е най-сполучливата.
Мариета Денчева, 37 г.