Меню

Домашна лесна баклава

2 май 2008 | 18:56 | Джадала Мария
4 от 21 гласа
Добави в любими
Домашна лесна баклава

Приготвяне

Тази рецепта за баклава е от моята баба. Тя е лесна за изпълнение, не изисква много продукти, но е много ефектна.

Продукти:
1 пакет кори за баница
1 пакет масло 125 грама
около 1 и половина чаша орехови ядки
1 пакетче ванилия
3 чаени чаши захар
2 чаени чаши вода

Приготвяне:
Корите от 1 пакет разделете на две. Поръсете едната половина кори отгоре с 1/3 от разтопеното масло и 1/2 от едро смлените орехи. Навийте на руло. Направете така и с втората половина кори. Рулата нарежете на едри 2-3 см) хапки, които поставете обърнати вертикално в намазана тавичка. Отгоре поръсете с останалото 1/3 разтопено масло. Запечете баклавичките в умерена фурна (180 градуса) за около 20-25 минути – до зарозовяване.
След като изстинат в тавичката излейте топъл захарния сироп – от захарта, водата и ванилията. Оставете да изстине. Поднесете по желание гарнирано със сметана или сладолед.
Добър апетит!

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 3 rate down comment
Violeta ( преди 9 години )
Mnogo lesna i nai veche vkusna stahotna veche shte si q pravq po chesto hhm.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 3 rate down comment
Violeta ( преди 9 години )
0 rate up comment 5 rate down comment
марина ( преди 12 години )
защо няма канела без нея мисля че не може важно е опитайте моля opitai
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 3 rate down comment
cvetka ( преди 12 години )
Правя такава баклава от години.Назвала съм я на много приятелки и всички много я харесват.Взимате 2листа от пакета кори, поръсвате смлените орехи и завивате на руло.Нарязвате на малки колелца и поставяте в тавичка, едно до друго парченцата.Преръжвате олио или масло и слагате отгоре върху всички парчета, после печете на слаб огън.Майсторлъка на баклавата е в дългото сушене във фурната.Накрая заливате студената баклава с топъл сироп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 3 rate down comment
zlatina ( преди 12 години )
Мили мои тази рецепта е от преди 25-30г. от списание Жената днес.Цял живот я правя и ще продължавам.Ужасно е ефектна и вкусна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 3 rate down comment
tini ( преди 12 години )
kam s4ykanite orehi pribavete i 1k laji4ka kanela:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 2 rate down comment
Мария ( преди 12 години )
Прибавете към орехите настърганата *** на 1 лимон и няма да съжалявате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Snejana ( преди 12 години )
stana 4udesna!opitaite 6e vi haresa stava i s Familija az v sirppa slojih malko nastargana limonova kora
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Люси ( преди 12 години )
Използвайте за целта кори "Тракийски". Много са подходящи! Целия пакет се дели на половина а не *** по ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 2 rate down comment
Snejana ( преди 12 години )
vsjaka kora ne se li maje pootdelno s maznina za da ne se splasti?i sled tova da se naviva na rulo mislja 4e 6e stane vkusno 6e opitam
отговор Сигнализирай за неуместен коментар