Меню

Жътварски таратор

12.06.2008г. / 11 05ч.
Аз жената
Жътварски таратор

И тъй като лятото дойде и от години се учудвам как може моите приятелки да не знаят за жътварския таратор, Реших, че и вие не знаете простата рецепта, която ще се хареса на всички. Нека кажа как и къде се е появил.
На полето, разбира се. Едно време в големите летни дни, когато слънцето е пекло безмилостно, хората са се чудили как да се охладят. и ето какво са правили:
Краставицата се настъргва или се реже за таратор (както ви е по-удобно). Добавя се сол на вкус, оцет на вкус и се долива вода. Разбърква се и е готов.
Невероятно е, когато е охладен в хладилника, макар че не съм сигурна че работниците на полето са имали такова нещо. Ако обичате чесън също може да се добави, но малко. Това е от мен. Весело и прохладно лято ви желая. :)

* * *

Таратор от Угърчин

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
куклa ( преди 9 години )
По повод жътварският таратор - безценна храна за летните жеги. Спомням си, че задължително присъстваше в менюто на бабите ни по време на жътва. Правеше се без краставица, но задължително с чесън. Основната задача на този таратор е да предпази хората от обезводняване / солта задържа течностите в организма /. В домашни условия се прави като ситно нарязаната краставица се разбърква с майонеза от чесън и оцет. Може да се добави ситно нарязан копър или магданоз. Долива се студена вода и да ви е сладко. Майонеза от чесън: Счукваме 2-3 скилидки чесън с около 1 ч.л сол. Добавяме няколко капки олио или зехтин. Претриваме с дървения чукалник докато сместта се хомогенизира, пак олио, пак претриваме... Количеството мазнина е според вкуса ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Lachezar ( преди 9 години )
3 rate up comment 1 rate down comment
Marmozetka ( преди 11 години )
Do Stela! Haide po spokoino s tona kak se pravi jetvarski tarator! Tam ot kadeto sam az, jetvarski tarator pravim tochno taka, kakto e opisala avtorkata.Vazpitano bi bilo da spodelish kak go pravite vav vashia krai, kakto sa napravili sledvastite komentirasti. Zapovednicheskiya si ton nalagai v kusti.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
Стела ( преди 12 години )
Жътварския таратор не се прави така!Ето я истинската рецепта за тови вид таратор:Краставицата се реже,счуква се чесън,реже се на ситно магданоз,слага се захар по-малко от 1 с.л.,сол около 1с.л и най-важното лимонтозу[на вкус]от всичко.Сипва се ледена вода,]ние на балкана сипвахме от изворчето]може и някое кубче лед.Оставя се да се овкуси поне 15-20 минути.Приятно хапване!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Ралица ( преди 12 години )
не мисля че ще ми хареса но ще го опитам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Daniela ( преди 12 години )
3 rate up comment 1 rate down comment
Ели ( преди 12 години )
В жътварския таратор се слага и нарязан домат на ситно и чушка сурова или печена по желание и е по вкусно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар