Здравейте. Винаги съм се включвал в работата в кухнята, а на празници е задължително. Преди няколко години на 31-ви декември съпругата ми беше дежурна в бърза помощ и тогава приготвих всичко за трапезата – разточих баница (за първи път ми беше), навих зелеви сърми и бисквитена торта спретнах. От тогава съпругата ми не пропуска да се похвали с моя кулинарен героизъм. Сега пък се осмелявам да преборя сили с дамите на списание az-jenata.bg като предложа 3 ястия за Бъдни вечер.
Продукти:
палачинки – 10 бр.
моркови – 2 бр.
парче целина
парче пащърнак
грах – 200 г
картофи – 4-5 бр.
ориз – 1 ч. ч.
гъби – 5-6 бр.
яйца – 4 бр.
кашкавал – 200 г
олио – 6-7 с. л.
сол
чер пипер
магданоз
Приготвяне:
Оризът се сварява предварително. Зеленчуците се задушават и се смесват с ориза. Разбиват се яйцата и също се прибавят, накрая се прибавят и подправките. От приготвените предварително палачинки и от оризовата смес се оформят сарми, които се нареждат плътно в тавичка. Всяка сарма се поръсва с настърган кашкавал, върху него се подреждат филийки гъби и се запича в предварително загрята фурна за 20 мин. на 200 градуса.
Зрял фасул с цели главички лук
Зрял боб с ориз
* * *
Участва в конкурса “Коледна и новогодишна трапеза”