Продукти:
2 яйца (отделя се малко жълтък за намазване)
1/2 кофичка кисело мляко
20 г мая размита в чаша хладка вода
по лъжичка сол и захар
3с. л. мазнина
брашно колкото поеме
Приготвяне:
Замесеното тесто се оставя 2-3 часа на топло да втаса. Отделя се малко от него за украса, голямата част се поставя в намазана с олио тава и се оставя отново да втаса, след което се маже с оставения жълтък разреден с водичка.
Заделеното за украса тесто се разточва, поръсва се с брашно и се реже на малки квадрати, всеки квадрат се реже по диагонал на 4 триъгълника, от които се оформят листенцата на цветята.
Пече се в предварително загрята умерена фурна.
Когато е готова, с четчица се намазват цветчетата с мазнина, в която има червен пипер.
Същото тесто ползвам за пици.
Салата от пиле
Картофи-цървулки
Пържола със сос от печено
Баница с късмети
Плодова торта
* * *
Участва в конкурса “Коледна и новогодишна трапеза”