За конкурса “Моята зелена рецепта” изпращам моята последна импровизация в кухнята, която се оказа доста сполучлива!
Продукти:
1 бр. зелена салата (маруля)
4-5 пръчици рулца от раци
1 бр. авокадо
50 г синьо сирене
100 г моцарела (или една топка)
За дресинга:
1 суп. лъж. салатен зехтин
сокът на един лимон
чесън на прах (на вкус)
пармезан на вкус (за финално поръсване)
Приготвяне:
Зелената салата се измива и нарязва на ситно, след което се поставя в дълбок съд, в който ще се смесва с останалите продукти. Рулцата от раци се нарязват на колелца. Авокадото се обелва и след като се махне костилката и то се нарязва на парчета, с размер на нарязаните рулца от раци. По същия начин и в същия размер се нарязват и синьото сирене и моцарелата. Всички нарязани продукти се прибавят в съда със зелена салата. В отделен съд (чаша) се смесва зехтинът със сока от лимона и чесъна на прах. С така приготвения дресинг се заливат нарязаните продукти и се разбъркват леко, за да не се разтрошат сирената. След като се приготвят отделните порции, всяка една от тях се поръсва с пармезан на прах (по желание и вкус).
Заради съдържащите се сирена салатата идеално може да се съчетае с червено вино!
Добър апетит!
* * *