Продукти:
60 броя листа от лапад
1 и 1/2 чаени чаши ориз
1 чаена чаша олио или зехтин
2-3 стръка зелен лук
няколко листенца джоджен
сол
черен пипер
кимион
2 броя авокадо
100 мл заквасена сметана
100 г смлени орехи
2-3 скилидки чесън
Приготвяне на сармичките:
Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината и се добавя добре измитият ориз, който се запържва докато стане стъклен. Прибавя се черен пипер, кимион и сол на вкус. Като се запържи за кратко с подправките се наливат 2 и 1/2 чаши вода. Вари се на тих огън докато почти попие водата. Отстранява се от котлона и се прибавя нарязаният на ситно джоджен. Разбърква се и се похлупва. Листата от лапад се попарват с вряла вода, предварително разрязани на 2, ако са много големи. Завиват се сармички, които се подреждат в намазана с мазнина тава. Заливат се с 1 чаена чаша вода в която са добавени 2 суп. лъж. олио. Пекат се докато останат на мазнина.
Приготвяне на соса:
Чесънът се пасира със сметаната и сол на вкус. Добавят се авокадото и смлените орехи. Отново се пасира до получаване на хомогенен сос, с който се заливат сармичките.
Приятен апетит!
* * *