Продукти за 6 броя:
около 500 г почистена и нарязана коприва
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 ч. ч. нарязани домати
1 с. л. червен пипер
2 с. л. брашно
6 яйца
магданоз
масло за мазане на гювечетата
Приготвяне:
Копривата се измива с гореща вода. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в малко олио. Добавят се копривата и червеният пипер, и се налива около един пръст вода. Оставя се да се задуши. След около 15 минути се прибавят доматите. Брашното се размива в малко вода и се добавя към копривата. Като поври се измества от огъня и се прибавят ситно нарязаните магданоз и чесън.
Гювечетата се намазват с масло и в тях се разпределя сместа. Поставят се в студена фурна. Когато заврат, се изваждат от фурната и се чупи по едно яйце, върху което се поставя парченце масло. Гювечетата се връщат във фурната, но без капачетата – за да се запекат яйцата.
* * *