Продукти:
около 45 листа от цвекло
70 г леща
220 г ориз
1 връзка зелен лук
2 връзки магданоз
1 връзка джоджен
3-4 домата
5-6 картофа
сок от 1-2 лимона
3-4 лъжици зехтин (олио)
бахар
черен пипер
сол
Приготвяне:
Лещата се накисва в гореща подсолена вода за около 5-6 часа. Водата се излива и се смесва с ориза, нарязаните лук, магданоз, джоджен, домати, зехтина. Поръсва се със смлян черен пипер и лимоновия сок. Прибавят се настърганите картофи (един се оставя цял). Посолява се. Завиват се сармите в листата от цвекло и се нареждат в тенджера, дъното на която е покрито с нарязания на кръгчета останал цял картоф. Сармите се покриват отгоре пак с листа и се затискат с чиния. Прибавя се вода, която стига до ръба на дъното на чинията. Вари се на много тих огън. При поднасянето върху сармите поставете по 1-2 резенчета картофи.
* * *